Cityklinikan myytinmurtajat: Mommy Makeover

Näin kesäaikaan oma vartalo tulee usein laitettua kovempaan syyniin, kuin kylminä vaatekerrosten suojaamina vuodenaikoina – tunnistatko tästä itsesi? Olisiko tämä syksy kenties se, jolloin voisit olla valmis muodonmuutokseen?

Tästä artikkelista opit, mitä tarkoitetaan Mommy Makeoverilla, mitkä ovat tyypillisimpiä siihen kuuluvia toimenpiteitä sekä miksi niihin hakeudutaan.

Haastattelussa plastiikkakirurgian erikoislääkäri, tohtori Riikka Veltheim, joka työskentelee Suomessa Helsingin Cityklinikalla. Hän tekee vuosittain satoja leikkauksia Suomessa ja Ruotsissa sekä kuuluu Ruotsin esteettisen plastiikkakirurgian yhdistyksen hallitukseen. 

Oman kehon näkeminen ehjänä ja miellyttävänä antaa normaalisti positiivisen signaalin aivoille, mikä lisää elämänlaatua.

-Cityklinikan plastiikkakirurgi Riikka Veltheim.

Mikä Mommy Makeover?

-Mommy Makeoverilla tarkoitetaan eri leikkauksien kokonaisuutta, joissa korjataan niitä ongelmia, mitä raskaudesta naiselle aiheutuu. Moni nainen haluaa raskauksien myötä palauttaa ennalleen ne tärkeimmät kehon alueet, jotka ovat kokeneet ei-toivottuja muutoksia sen jälkeen, kun lapset on hankittu. Mommy Makeover on siis kokonaisuus niistä toimenpiteistä, jotka hoidetaan samalla kertaa, samassa leikkauksessa, ja joilla saataisiin kroppa tai elimistö takaisin miellyttäväksi.

-Usein Mommy Makeover käsittää rinnan korjausleikkauksen erilaisilla tavoilla, riippuen kuinka rinta on vaurioitunut sekä samalla vatsan alueen leikkauksen (abdominoplastia). Joissakin tapauksissa korjataan myös niin sanottu intiimialue, mikäli sinne on tullut vaurioita alatiesynnytyksen jälkeen.

Mistä harhaluuloista ja myyteistä toimenpide kärsii?

-Moni ajattelee niin, että mikäli itse on aktiivinen, syö terveellisesti ja käy kuntosalilla, että kyllä ne vauriot sieltä korjaantuvat. Mutta mikäli raskaus on aiheuttanut tietyn asteisen vaurion – kuten rinnan laskeutumisen, oman rintakudoksen tyhjentymisen tai esimerkiksi vatsan lihaksen vaurion – niin ei niitä valitettavasti voida liikunnalla saada korjattua ja tämä onkin aivan täysi mahdottomuus.

-Näissä tilanteissa tarvitaan leikkaus korjaamaan vaurio ja toki tämän jälkeen liikunta sekä oikeanlainen ruokavalio on tärkeää, jotta saadaan ylläpidettyä pitkäaikaisesti leikkauksen tulos.

Tyypillisin syy, miksi hoitoon hakeudutaan?

-Tyypillinen ajatus, jonka vuoksi hoitoon hakeudutaan on juuri se, että jos liikunnasta ja ruokavaliosta huolimatta elimistö ei siltikään näytä tai tunnu hyvältä ja järkevältä, vaatteet eivät istu ja niillä pitää peitellä vaurioita vaikka aikaa on kulunut niin, että lapsetkin ovat jo koulussa.

Monet kärsivät myös selkäkivuista, jos vatsan suora lihas on täysin rikkoutunut useamman raskauden jälkeen tai jopa ensimmäisenkin raskauden jälkeen joissakin yksittäistapauksissa. Tällöin leikkauksella saadaan nämä vauriot korjattua.

Tavallisimmat Mommy Makeover -toimenpiteet?

-Normaali Mommy Makeover -leikkaus koskee rinnan sekä vatsan aluetta, jolloin molemmat alueet korjataan samassa leikkauksessa. Riippuen siitä, mikä yksilöllinen vaurio on sekä mikä on toive lopputuloksesta, niin näiden pohjalta räätälöidään kokonaisuus. 

-Tietenkin tietyissä tapauksissa, joissa paino on esimerkiksi ollut todella korkea – puhutaan yli sadasta kilosta – niin siinä elimistön kohdalla on voinut tapahtua jo niin suuria vaurioita, joita ei kaikkia voida korjata samalla kerralla. Sillä mitä enemmän tehdään, sitä isommaksi leikkaus tulee.

Jossain vaiheessa turvallisuusriski tulee vastaan, eli silloin katsotaan ne pääasiat, jotka halutaan korjata ja niiden lisäksi voi olla aina että jotain halutaan tehdä vielä jotain näiden lisäksi.

Minkälainen on tavallisin Mommy Makeover -asiakas?

Tyypillinen asiakas, joka hakeutuu Mommy Makeover -leikkaukseen tai leikkaussuunnitelmaan on kahden tai kolmen lapsen äiti, joka on noin 35-40 -vuoden iässä. On toki tästäkin eri ikähaitareita, mutta useimmiten potilas on kahden tai kolmen lapsen äiti, jonka toivomus on saada elimistö kuntoon.

Toipuminen operaatiosta?

Jos tehdään kokonaisvaltainen Mommy Makeover, niin siinä toipumisaika on normaalisti useampi viikko. Eli riippuen siitä, mikä se yksilöllinen työelämä on; ollaanko toimistotyössä vai fyysisessä työssä, jolloin siihen nähden räätälöidään se yksilöllinen paranemisaika. Potilaat paranevat myös yksilöllisesti ja haavojen paranemisessa voi olla yksilöllisiä eroja. Mutta yleisesti noin kuukauden verran menee tällaisella leikkauksella paranemisprosessissa.

Kuinka yleinen tämän kaltainen kokonaisvaltainen toimenpide nykyään on?

Mommy Makeover yleistyy kyllä, koska moni kokee sen että ne alueet, jotka raskauksien jäljiltä saavat yleisesti eniten vaurioita, halutaan hoitaa samalla kerralla kun oikea aika sille löytyy. Voi siis olla helpompi oman vapaa-ajan sekä muun elämän kannalta varata aikaa yhdelle periodille hieman pidempi aika paranemiseen, kuin toipua pätkissä. Tämä on yleistä.

Mitä kerrot riskejä sekä komplikaatioita pelkääville potilaille?

Pelokkaan ihmisen kannattaa ensinnäkin miettiä sitä asiaa sekä suunnitella kotona sitä, että on todellakin mahdollisuus vapaaseen. Jos esimerkiksi kotona on vielä hyvin lapsia, niin ehkä tällöin toimenpidettä voi olla hyvä siirtää vaikkapa sinne, kun lapset ovat jo kouluiässä. Tai sitten niin, että kotiin todella järjestetään apua vaikkapa isovanhemmilta tai että siellä on puoliso, joka hoitaa pienten lasten kanssa olemisen. On äärimmäisen tärkeää suunnitella asia siten, ettei suin päin hyppää isoon leikkaukseen ja sitten kotona olisikin kaikki asiat kesken. 

Normaalille nuorelle ihmiselle riskit ovat kuitenkin hyvin rajalliset, eli mitään vaarallista toimenpiteessä ei ole, mikäli potilaalla ei ole taustalla mitään perussairauksia tai suuria lääkityksiä taustalla. Kun leikkaus tehdään suunnitellusti turvallisessa paikassa, niin riskit ovat silloin hyvin pinnallisia. Eli esimerkiksi on mahdollista, että jonkun haavan paraneminen kestää joillain pidempään kuin toivoisi tai tarvitaan antibioottihoitoa. Nämä ovat kuitenkin pienempiä asioita, eli mitään vaarallisia riskejä harvemmin on, jos potilas seuraa kaikkia klinikalta saatuja ohjeistuksia – leikkauksen jälkeen tärkeää on levätä.

Toimenpide on myös suuri taloudellinen investointi – mitä pointteja toisit eniten esille siinä, että miksi satsaus on kuitenkin kannattava?

Useimmat kokevat leikkauksen edistävän kuitenkin niin paljon positiivista elämänlaatua, että kokevat sen olevan niin suuri iso positiivinen asia itselle nauttia jälleen omasta elimistöstä ja saada myös se fyysinen kunto takaisin. Ja useimmiten tästä pääsee sitten nauttimaan moneksi vuodeksi, koska tänä päivänä elinajanodote on kuitenkin niin pitkä, että moni kokee toimenpiteen olevan sen väärti. 

Ja aina, mikäli leikkaus on taloudellisista syistä hankala toteuttaa kokonaisuutena, positiivinen asia on se, että se on kuitenkin mahdollista jakaa myös osiin. Voidaan korjata ensin se alue, joka eniten häiritsee ja sitten pikkuhiljaa kun mahdollisuus taas taloudellisesti on, tehdään toinenkin tai seuraavat alueet. Tässäkään ei siis ole mitään negatiivista, sillä toisaalta mitä pienempi leikkaus kerralla, sitä nopeampi on myös paranemisprosessi.

Mommy Makeover ennen ja jälkeen – abdominoplastia, nainen 36v. 2 lasta


Ennen ja jälkeen – Abdominoplastia


Ennen ja jälkeen – abdominoplastia, nainen 36v. 2 lasta

Ennen ja jälkeen – abdominoplaastia, nainen 46 v.

Mommy Makeover – viisi faktaa:

1.Miksi?

Mommy Makeover on yleistymässä leikkausmuotona naisille, jotka ovat synnyttäneet ja kokevat, että elimistö halutaan takaisin kuntoon. Moni kokee, että leikkaus, jossa esimerkiksi rinnat ja vatsa korjataan saman aikaisesti antaa niin ison positiivisen vaikutuksen elämänlaatuun, että ne halutaan korjata samanaikaisesti. Eli jos vapaa-aika varataan töitten ja kotielämän puolesta, niin monesti silloin halutaan kaikki asiat samalla parannettua. Tehdään siis samassa leikkauksessa kaksi tai useampi leikkaus.

2.Kenelle sopii, kenelle ei?

Mommy Makeover sopii synnyttäneelle naiselle, joka kokee, että elimistö ei enää ole sellainen kuin toivoisi ja sitä ei ruokavaliolla ja liikunnalla saada enää muutettua kuntoon.

Aikataulu on tietenkin kysymys, että jos potilaalla on hyvin pienet lapset, niin silloin valmistelu leikkaukseen vaatii apua kotijoukoilta ja tärkeää on se, että on mahdollisuus levätä. Muuten nuori, terve ihminen voi tehdä leikkauksen sitten kun se itselle on sopiva. 

On tietenkin hyvä, että kaikki raskauden ovat valmiina ja perhe niin sanotusti jo koossa. Toki nykyään naisilla mahdollisuus raskauteen on pidempiaikainen, jolloin tätä ei välttämättä voida tietää. Mikäli leikkauksen jälkeen uusia raskauksia tulee, voivat ne aina vaikuttaa lopputulokseen ja tulosten säilymiseen.

He, kenelle leikkaus ei sovi, niin hän on esimerkiksi ihminen, jolla on vaikeita sydänsairauksia tai lääkityksiä, jotka aiheuttaisivat sen että riskit kasvavat. Se tekee sen, että leikkaus ei silloinkaan ole välttämättä mahdoton, mutta tällöin se halutaan jakaa mahdollisesti kahteen osa-alueeseen ja näissä me teemme aina yhdessä meidän nukutustiimimme kanssa suunnitelma, mikä sitten on turvallinen tätä yksilöä kohtaan. 

3.Mitä vaatii potilaalta (kuinka valmistautua ja mitä ottaa huomioon toimenpidettä suunnitellessa)?

Kyseessä on iso leikkaus, joka käsittää kaksi tai useamman osa-alueen ja tällöin tärkeää on se, että kotona todella levätään ja voi huolehtia itsestään ilman, että tarvitsee auttaa muita perheenjäseniä. Tärkeää suunnitella niin, että paranemisprosessin on mahdollista sujua rauhallisesti ja näin saamme pienemmät riskit leikkaukselle.

4.Mitä on odotettavissa ja muistettava toimenpiteen jälkeen?

Toimenpiteen jälkeen kun päästään kotiin, olisi tärkeää olla ainakin viikko kotona rauhassa samalla tavalla, jos olisi kipeänä kuumeessa – samalla tavalla leväten vaikkei toki tässä tapauksessa olekaan kuumetta. Ensimmäinen viikko melkein sänkypotilaana ja toinen viikko rauhallisesti. Tällöin pääsemme nopeasti siihen hyvään paranemiseen joka tekee sen, että lopputulos saavutetaan riskeittä. 

5.Toimenpiteen suurimmat hyödyt ja pitkäaikaisseuraukset?

Suurin hyöty on positiivisen elämänlaadun lisääntyminen. Leikkauksen jälkeen nainen monesti jälleen kokee elimistönsä omaksensa, vaatteiden löytäminen on helpompaa ja ne istuvat paremmin. Mutta myös ilman vaatteita oma elimistö tuntuu taas naiselliselta ja omalta, eikä sitä tarvitse peitellä. Myös urheillessa, koska vatsan alueelta korjataan monesti se raskauden aiheuttama lihasvaurio, jolloin moni kokee sen että vatsan lihaksisto on jälleen kontrolloitavissa, joka sitten taas tukee selän aluetta. Tässä on siis se fyysinenkin puoli myös ja moni kokee myös sen, että selkävaivatkin vähenevät. 

KATSO LISÄÄ ENNEN JA JÄLKEEN KUVIA:

Tiesitkö?

Tukholmassa on käynnissä tutkimusprojekti sairaalan neurologiaprofessorin kanssa, jossa tutkitaan leikkauksen antamaa positiivista signaalia aivon toimintaan sekä onko leikkauksella vaikutuksia positiivisesti verenpaineeseen ja naisen hormonitasapainoon.

Cityklinikan plastiikkakirurgi, tohtori Riikka Veltheim on myös mukana tässä kansainvälisessä tutkimusryhmässä.

Lue myös:

Mommy Makeover -toimenpide Cityklinikalla.

Plastiikkakirurgi Riikka Veltheimin haastattelu MeNaiset (Mommy Makeover) täällä.

PLASTIIKKAKIRURGI RIIKKA VELTHEIM

Plastiikkakirurgi Riikka Veltheim on kokenut ja pidetty ammattilainen sekä Suomessa että Ruotsissa. Veltheim tekee vuosittain satoja plastiikkakirurgisia toimenpiteitä. Lue lisää.

plastiikkakirurgi Riikka Veltheim kokemuksia 3

NÄIN ALKUUN

KONSULTAATIO

Jos rintaleikkaus tai jokin muu plastiikkakirurginen toimenpide kiinnostaa, voit varata ajan konsultaatioon. Konsultaatiot eivät sido sinua mihinkään.

Rintakonsultaatioita tekevät Cityklinikalla niin sairaanhoitajat kuin plastiikkakirurgi.

Sairaanhoitajan tai esteettisen lääkärin konsultaatio Cityklinikalla on maksuton.

Plastiikkakirurgi Riikka Veltheimin konsultaatiot maksavat 100 €.

Konsultaatio- tai toimenpideajan voit varata puhelimitse:

  • 0201 777 288

KYSY PLASTIIKKAKIRURGILTAMME

Plastiikkakirurgiaan liittyvistä asioista voit kysyä myös suoraan plastiikkakirurgi Riikka Veltheimilta. Lähetä sähköpostia Riikalle osoitteeseen riikka.veltheim@cityklinikka.fi.