Liikahikoilu kuriin – botuliini ja miraDry

Liikahikoilu on yleinen mutta vaiettu vaiva. Arviolta 150 000 suomalaista kokee hikoilevansa liikaa. Heistä joka kolmas kokee, että hikoilu häiritsee heidän arkeaan päivittäin.

Liikahikoilu on kuitenkin hoidettavissa. MiraDry-hoito poistaa kainaloiden hikoilun pysyvästi. Muiden kuin kainaloiden liikahikoiluun ratkaisun tarjoaa botuliini eli ”botox”.

Liikahikoilun botuliinihoitoja tehdään Helsingissä ja Turussa. MiraDry-toimenpiteitä tehdään Helsingissä.

Asiakaskokemuksia

Kaikki sujui todella onnistuneesti ja nyt jo muutaman päivän jälkeen huomaa valtavan eron! Ihan uskomaton tunne tällaiset kuivat kainalot!:D
Minulle tehtiin miraDry kevättalvella. Kainaloni eivät enää hikoile. Hoito tuntui nipistelynä ja toipuminen oli nopeaa, mutta pari päivää tuntui siltä kuin kainalossa olisi mandariinit. Olo on nyt helpottunut. Minulla on yksi stressi vähemmän.
Suosittelen. Kaikkea on kokeiltu ja voin todeta, että nyt en vaihda.

Ota yhteyttä

Me tahdomme antaa aikaamme sinulle. Konsultaatiokäynnillä voit keskustella esteettisen lääketieteen ammattilaisen kanssa luottamuksellisesti juuri niistä asioista asioista, joihin etsit ratkaisua. Sairaanhoitajan tai esteettisen lääkärin konsultaatio Cityklinikalla on aina maksuton, eikä se sido sinua mihinkään. Konsultaatio- tai toimenpideajan voit varata puhelimitse tai netissä.
 • 0201 777 288 (Helsinki)
 • 0201 777 288 (Turku)

Varaa aika
netissä.

Voit varata ajan Helsingin, Turun tai Lahden klinikalle verkkoajanvarausjärjestelmässämme.

Varaa aika

Hinnasto

miraDry-toimenpide kainaloiden hikoilun pysyvään poistamiseen

Palvelun saatavuus: Helsinki

Ensimmäinen miraDry-käsittely
1990 €
Tarvittaessa toinen miraDry-käsittely
990 €

Ei-esteettiset botuliinihoidot; hinnat eivät sisällä botuliinilääkkeen hintaa

Palvelun saatavuus: Helsinki, Hyvinkää, Lahti, Lohja, Riihimäki, Turku

Botuliinihoito hampaiden narskutteluun
399 €
Botuliinihoito kainaloiden hikoiluun
199 €
Botuliinihoito käsien hikoiluun
299 €
Botuliinihoito migreeniin tai päänsärkyyn
299 €

Verkkokauppa

Ostamalla
verkkokaupasta
säästät.

Tämän palvelun saat verkkokaupasta 10 prosenttia normaalia edullisemmin.

Maksa heti, tilaa lasku tai valitse osamaksu.

Checkout - Oma maksutapa kaikille

Osta toimenpide verkkokaupasta.

MASH-
rahoitus

Joustava tapa maksaa verkkokaupassa.

 • 14 vuorokautta korotonta maksuaikaa.
 • Alle 2000 euron ostoksille 1 – 36 kk maksuaikaa.
 • 2000 – 3000 euron ostoksille maksuaikaa jopa 60 kk.
 • Voit hakea lainaa 10 000 euroon saakka.

Lue lisää

Usein esitettyjä kysymyksiä

Mitä botuliinihoidossa tapahtuu?

Aine viedään ampullista injektioneulan avulla suoraan haluttuun lihakseen. Siron neulan vuoksi pistosta ei juuri tunne, eikä siitä jää suurta jälkeä.

Sattuuko botuliinihoito

Hoito on yleisesti erittäin hyvin siedetty. Moni pitää botox-toimenpidettä kivuttomana. Kiputuntemukset ovat kuitenkin aina yksilöllisiä. Asiakkaan halutessa alue voidaan puuduttaa esimerkiksi voiteella.

Loppuuko hikoilu heti botuliinihoidon jälkeen?

Hoidon vaikutus alkaa 3–4 päivän kuluttua. Kahden viikon jälkeen tulokset ovat parhaimmillaan.

Miten miraDry-hoito etenee?

MiraDry-hoidossa suunnataan lämpöenergiaa kontrolloidusti ja tarkasti alueille, joissa kainaloiden hikirauhaset sijaitsevat. Lämmön vaikutuksesta hikirauhaset hajoavat ja niiden toiminta estyy pysyvästi.

Hoito räätälöidään molemmille kainaloalueille erikseen, niin että lämpöenergia kohdistuu tarkasti juuri hikirauhasiin.

Ennen hoitoa kainalot puudutetaan, jotta hoito olisi mahdollisimman miellyttävä. Kun kainaloalueet ovat puutuneet, lääkäri vie laitteen käsikappaleen lähelle kainaloa. Käsikappaleesta lähtevä sähkömagneettinen lämpöenergia hajottaa kainaloiden hikirauhasia.

Toimenpide kestää noin tunnin. Jos liikahikoilu on todella voimakasta, suosittelemme kahta toimenpidekertaa kolmen kuukauden välein. Näin varmistetaan korkealaatuiset lopputulokset, jotka ovat pysyviä.

Millaisia tuloksia miraDry-hoidolla saavutetaan?

Suurin osa potilaista huomaa dramaattisia eroja entiseen verrattuna. Hikoilu ja hien määrä vähenevät valtavasti, uusimman kliinisen tutkimuksen mukaan keskimäärin 82 prosenttia (H. Chin-Ho Hong, MD, Mark Lupin, MD et al; Dermatol. Surgery 2012; 38:728-735).

Hikoilun vähenemisen huomaa välittömästi toimenpiteen jälkeen. Tarvittaessa toimenpide toistetaan kolmen kuukauden kuluttua. Näin saadaan erinomaisia tuloksia, jotka ovat elinikäisiä.

Kuten kaikissa hoidoissa, myös MiraDryn yhteydessä hoitotulokset ovat yksilöllisiä, ja ne vaihtelevat jonkin verran potilaiden välillä.

Kuinka pitkään botuliinihoidon tulos kestää? Entä miraDryn?

Botox-hoidon tulokset ovat väliaikaisia. Niiden kesto on aina yksilöllistä. Useimmiten hikoilu vaimenee huomattavasti 3–6 kuukaudeksi botuliinihoidon jälkeen.

MiraDryn tulokset ovat pysyviä. Hajotetut hikirauhaset eivät kasva takaisin eikä kainaloihin synny uusia hikirauhasia. Hikoileminen vähenee ja häviää pysyvästi. (Li, Gang et al. 2009.)

Eikö kainaloiden hikirauhasten tuhoaminen ole vaarallista?

Iho on ihmisen suurin elin. Eräs ihon monista tehtävistä on osallistua lämmönsäätelyyn eli ylläpitää kehon normaalilämpötilaa.

Hikirauhaset auttavat kehoa sopeutumaan vallitsevaan lämpötilaan. Lämmönsäätely tapahtuu pienien hikirauhasten avulla. Pieniä hikirauhasia on muun muassa kämmenissä ja jalkapohjissa.

Kainaloissa on suuria hikirauhasia, jotka eivät osallistu kehon lämmönsäätelyyn. Kainaloiden hikirauhasten alkuperäinen tarkoitus on luultavasti ollut ihmisen ominaishajun kehittäminen.

Ihmisen kehossa on yli neljä miljoonaa hikirauhasta. Näistä vain kaksi prosenttia sijaitsee kainaloissa. Kun kaksi prosenttia hikirauhasista poistetaan, kehon lämmönsäätelyjärjestelmä toimii edelleen täydellisesti jäljelle jääneiden hikirauhasten turvin.

Kainaloiden hikirauhasten poistaminen on turvallinen toimenpide. Poistamisesta ei ole haittaa, eikä kainaloiden hikirauhasten eliminoiminen vaikuta kehon lämmönsäätelyjärjestelmän toimintaan.

Voiko miraDry-hoitoa tehdä muualle kuin kainaloihin?

MiraDry sopii yli 18-vuotiaiden naisten ja miesten hoitoon. Toimenpiteellä voidaan vaikuttaa kainaloiden liikahikoiluun.

Kehon muiden osien (esim. kädet, intiimialue, jalat) liikahikoilua ei voida MiraDryn avulla hoitaa. Käsien, jalkojen ja kasvojen liikahikoilua hoidetaan yhä botoxilla.

Mitä eroa on leikkauksella ja miraDry-hoidolla?

Kainaloiden liikahikoilua hoidetaan muillakin keinoin kuin botuliinilla tai miraDry-hoidolla. Antiperspiranttien avulla voidaan lamaannuttaa hikirauhasten toiminta väliaikaisesti. Liikahikoilua hoidetaan myös leikkauksilla. Kirurgisiin toimenpiteisiin liittyy kuitenkin aina jonkinasteisia terveydellisiä riskejä.

Liikahikoilu-wiki

Perustietoa

Liikahikoilu on monille ihmisille todellinen ongelma, joka rajoittaa jokapäivästä elämää, vaikuttaa sosiaaliseen kanssakäymiseen ja vaurioittaa pahimmassa tapauksessa itsetuntoa.

Joidenkin ihmisten hikirauhaset toimivat hyvin aktiivisesti. Ne erittävät hikeä, vaikkei varsinaista syytä hieneritykselle ole. Yliaktiiviset hikirauhaset erittävät hikeä myös määrällisesti enemmän kuin lämmönsäätelyn kannalta olisi tarpeen. Joidenkin ihmisten hikirauhaset tuottavat hikeä neljä tai viisi kertaa normaalia enemmän.

Liikahikoilu on miljoonien ihmisten ongelma. Amerikkalaisia tutkittaessa todettiin, että kaksi kymmenestä amerikkalaisesta kokee hikoilevansa liikaa. Ongelmasta ei puhuta mielellään. Onkin vaikea arvioida, kuinka moni suomalainen kärsii tästä vaietusta ongelmasta. Joidenkin arvioiden mukaan kolme prosenttia suomalaisista kokee hikoilevansa liikaa. Heistä joka kolmas kokee hikoilun aiheuttavan huomattavaa haittaa päivittäin.

Cityklinikalla hikoilua ja liikahikoilua hoidetaan kahden erilaisen toimenpiteen avulla:

 1. miraDry (kainaloiden hikoilu ja liikahikoilu)
 2. botuliinihoito eli botox (käsien, jalkojen, selän, vatsan, kainaloiden, intiimialueiden ja kasvojen hikoiluongelmat)

 


MiraDry — pysyvästi eroon liikahikoilusta ilman kirurgiaa

MiraDry on ratkaisu, jos kainaloiden liikahikoilu vaivaa. Mikroaaltoteknologiaan perustuva toimenpide on markkinoiden tehokkain hoitomuoto kainaloiden hikoiluun. Sen avulla voidaan poistaa pysyvästi vähintään 82 prosenttia kainaloiden hikoilusta. MiraDry mullistaa liikahikoilun hoidon. Toimenpide antaa pysyvät tulokset nopeasti, ilman leikkauksia. Toimenpiteen voi suorittaa vaikka lounastunnin aikana.

MiraDry on turvallinen, kliiniset testit läpäissyt toimenpide, jonka avulla kainaloiden liikahikoilu voidaan hoitaa pysyvästi. Se on ensimmäinen ja ainoa pysyvät tulokset antava liikahikoilun hoito, jonka Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA on hyväksynyt. Mikroaaltoavusteinen liikahikoiluhoito on hyväksytty myös EU-alueella: miraDry-toimenpiteen CE-merkintä osoittaa, että se täyttää EU-lainsäädännössä mainitut turvallisuusvaatimukset.

Liikahikoilu ja miraDry-hoito

MiraDry on puolentoista tunnin pituinen ei-kirurginen toimenpide, joka tehdään lääkärin vastaanotolla. Hoito perustuu tarkasti ohjatun, turvallisen mikroaaltoenergian käyttöön. Elimistölle vaaratonta lämpöenergiaa suunnataan kainaloiden alueelle niin, että kainaloiden hikirauhaset menettävät lämmön vaikutuksesta toimintakykynsä. Hoito kohdistuu sekä ekkriini- että apokriinirauhasiin. Tämän vuoksi hikinesteen lisäksi häviää myös hien epämiellyttävä haju. Hoidon jälkeen myös karvankasvu kainaloissa vähenee tai loppuu kokonaan.

MiraDry-toimenpiteen avulla saavutetaan pysyviä tuloksia. Vaikeat tapaukset saadaan pysyvästi kuriin, kun toimenpide toistetaan kolmen kuukauden kuluttua ensimmäisestä miraDry-käsittelystä. Tutkimukset osoittavat, että yhden miraDry-käsittelyn jälkeen liikahikoilu vähenee keskimäärin 82 prosenttia. Useimmissa tapauksissa yksi miraDry-toimenpide riittää.

MiraDry ei vaadi toipumisaikaa. Hoidon jälkeen potilas voi palata välittömästi takaisin jokapäiväisten aktiviteettiensa ja harrastustensa pariin. Urheilun voi aloittaa muutaman päivän kuluttua hoidosta. Hoidon jälkeen esiintyy joskus pientä turvotusta ja kipua hoitoalueella. Mahdolliset kivut ja turvotus häviävät muutaman viikon kuluessa. Kainaloalueen tuntomuutoksia esiintyy joillakin potilailla. Ne häviävät vähitellen viikkojen kuluessa.

Muut hoitomuodot, kuten antiperspiratit ja botuliinipistokset, ovat väliaikaisia ratkaisuja liikahikoiluun, ja niiden toiminta perustuu hikirauhasten väliaikaiseen rauhoittamiseen tai lamaannuttamiseen. MiraDry sen sijaan tarjoaa pysyvän ratkaisun hikoiluongelmaan. MiraDry-hoitoa ei tarvitse uusia. Siksi se on ylivertainen muihin ei-kirurgisiin hoitomuotoihin verrattuna. (Cityklinikan sertifioitu miraDry-lääkäri)

Tuloksia

MiraDry-hoito perustuu kainaloiden hikirauhasten pysyvään hajottamiseen. Keho ei tuota uusia hikirauhasia, joten hoidon tulokset ovat pysyviä ja merkityksellisiä. (Li, Gang et al. 2009. Antigen Expression of Human Eccrine Sweat Glands. )

Uusin kliininen tutkimus osoittaa, että hikoilu vähenee miraDry-potilailla vähintään 82 prosenttia (H. Chin-Ho Hong, MD, Mark Lupin, MD et al; Dermatol Surgery 2012; 38:728-735).

Kuten kaikissa toimenpiteissä, myös miraDry-hoidossa tulokset ovat yksilöllisiä. Yksilöllisten erojen takia tulokset vaihtelevat jonkin verran potilaiden kesken.


Liikahikoilu kuriin botuliinilla

Kela on myöntänyt botuliinilääkkeelle peruskorvattavuuden kun sitä käytetään liikahikoiluun. Kela-korvattavien botox-hoitojen yhteydessä on muistettava, että potilas noutaa botuliinin (botoxin) itse apteekista ennen hoitoon saapumistaan.
Tähän saakka antiperspiranttien jälkeen tehokkain hoito liikahikoiluun on ollut ionihoito (iontoforeesi). Ionihoidon vaikutus kestää kuitenkin vain lyhyen ajan. Koska hoito on uusittava vähintään kaksi kertaa viikossa, se voi aiheuttaa ihon herkistymistä. Haittana siis on se, että hoidoissa pitää käydä säännöllisesti eivätkä tulokset silti ole kovin pysyviä.
Botoxin teho liikahikoilussa perustuu sen hikirauhasen toimintaa lamaannuttavaan vaikutukseen, jolloin hikoilu hoidetulla alueella loppuu miltei kokonaan. Lääke estää hikoilua välittävien sympaattisten hermojen toimintaa, ja hikoilu vähenee muutamien päivien kuluessa ruiskutuksesta. Hyvä hoitotulos pysyy noin 3–12 kuukautta.
Botox ruiskutetaan hikoiluhoidossa vain ihon sisäisesti (intradermaalisesti) joten vaikutus ruiskutusalueen alla oleviin lihaksiin on olematon.
 
Tyypilliset paikat, joissa botuliinia käytetään liikahikoilun hoitamiseen:
 • Kainalot
 • Kädet
 • Selkä
 • Vatsa
 • Jalkapohjat
 • Nivusalue
 • Otsa ja päänahka
Hoitavalta lääkäriltä edellytetään erityistä perehtyneisyyttä ruiskutustekniikkaan. Ruiskutuksiin käytetään erityisen lyhyttä ja ohutta neulaa. Käsi- ja jalkaterien liikahikoiluhoito saattaa olla kivulias, ja sen takia ennen varsinaista toimenpidettä annetaan monesti ns. johtopuudutus, joka on myös injektio.
Yliannostuksen vaaraa botuliinihoidossa ei ole. Liikahikoiluhoidossa käytetään noin 50–150 yksikköä botuliinia. Vertailukohteena voidaan pitää neurologisten tilojen botuliinihoitoja, joissa botuliinia käytetään jopa 400 yksikköä kerrallaan. Todellinen myrkytysvaara aiheutuu vasta silloin, kun botuliinia ruiskutetaan suonensisäisesti yli 3000 yksikköä
Botuliini aiheuttaa harvoin sivuvaikutuksia ja asiaan perehtyneen, kokeneen lääkärin tekemänä hoito on turvallista. Botox-hoidon jälkeen iholla näkyy vain pieni pistosjälki ja joskus lievää turvotusta. Samana päivänä tulisi välttää aurinkoa, saunaa ja urheilua.
Botox-hoitoa ei tehdä jos potilaalla on jokin lihassairaus. Raskauden ja imetyksen aikana emme myöskään suosittele botoxin käyttöä.