Gynekologiset tutkimukset

Gynekologisen perustutkimuksen eli sisätutkimuksen aikana tutkitaan rinnat ja tarkastetaan emättimen ja ulkosynnyttimien limakalvot sekä tunnustellaan kohtu. Usein perustutkimukseen liitetään myös ultraäänitutkimus, PAPA-koe ja muita testejä (esim. sukupuolitautitestejä).

Nainen hakeutuu gynekologiseen tutkimukseen yleensä silloin, kun hänellä on vuotohäiriöitä, naistentauteja, tulehduksia, kutinaa tai muita normaalista poikkeavia oireita. Myös virtsankarkailuhoito aloitetaan usein gynekologisella tutkimuksella.

Tutkimukseen on syytä tulla säännöllisesti muutaman vuoden välein. Ensimmäinen tutkimus kannattaa tehdä siinä vaiheessa, kun sukupuolielämän aloittaminen on ajankohtaista.

Ota yhteyttä

Citygyn on LT, gynekologi Lasarus Mitrofanoffin vastaanotto Helsingin ja Turun Cityklinikoilla. Ajan gynekologin vastaanotolle voit varata numerosta 0201 777 288.  

Varaa aika
netissä.

Voit varata ajan Helsingin, Turun tai Lahden klinikalle verkkoajanvarausjärjestelmässämme.

Varaa aika

Hinnasto

Gynekologiset tutkimukset ja näytteenotot

Palvelun saatavuus: Helsinki, Turku

Ultraäänitutkimus
110 €
Munasarjan tai kohdun ultraäänitutkimus
60 €
Papa-koe (vastaus kirjeenä kotiin)
65 €
Pipelle-koe (vastaus kirjeenä kotiin)
75 €

Gynekologin tutkimukset -wiki

Sisätutkimus

Gynekologinen tutkimus sisältää potilaan haastattelun ja varsinaisen tutkimuksen. Tutkimus koostuu vatsan tunnustelusta sekä sisätutkimuksesta. Joissakin tilanteissa gynekologi tutkii myös rinnat.

Sisätutkimuksen aikana potilas makaa selällään tutkimuspöydällä. Jalat ovat tuettuina jalkatelineisiin. Tutkimuksen aluksi gynekologi tarkastelee ulkosynnyttimet ja emättimen suuaukon. Tämän jälkeen hän vie emättimeen tähystimen ja kohottajan. Näiden avulla voidaan tutkia limakalvot ja kohdunnapukka. Sisätutkimuksen aikana gynekologi tunnustelee kohdun asennon ja rakenteen sekä kohdun koon. Myös munasarjojen koko ja mahdollinen aristus tutkitaan.

Joissakin tapauksessa tutkimusta täydennetään tunnustelemalla aluetta myös peräaukon kautta.

 


Ultraäänitutkimus

Ultraäänitutkimus tehdään, kun tahdotaan tarkastaa kohtu, munasarjat ja/tai virtsarakko. Tutkimus voi olla osa perhesuunnittelua tai raskautta. Sen avulla voidaan myös selvitellä alavatsakipuja tai ylimääräisiä vuotoja tai sairauksia.

Gynekologisen tutkimuksen Cityklinikalla tekee naistentautien erikoislääkäri, LT Lasarus Mitrofanoff. Ultraäänitutkimus tehdään miltei aina emättimen kautta, ja tutkimus on yleensä kivuton.

Alkuraskauden ultraäänitutkimus tehdään lähes aina vasta siinä vaiheessa, kun kuukautiset ovat ainakin kolme viikkoa myöhässä.


Papa-koe

Papakoe eli irtosolukoe kehitettiin kohdunkaulansyövän tutkimiseksi. Sen avulla voidaan selvittää myös ylimääräisten vuotojen syitä tai paikantaa sairauksia.

Papanäytteen ottaa gynekologi tai sairaanhoitaja. Näytettä otettaessa potilas makaa tutkimuspöydällä. Näytteen ottaminen ei satu, mutta yleensä jokainen tuntee hennon nipistyksen näytettä otettaessa. Papakokeen jälkeen rusehtava vuoto on yleistä ja normaalia.

Papakokeeseen voi hakeutua oma-aloitteisesti papaseulontojen ulkopuolella.


Lisätietoja

Lisätietoja erilaisista tulehduksista löytyy Citygyn-sivustolta.