Botox, Bocouture ja muut botuliinimerkit

Botoxhoito on klinikallani äärettömän suosittu toimenpide. Hoidosta puhutaan paljon sekä sosiaalisessa mediassa että lehdissä. Faktojen lisäksi liikkeellä on jonkin verran myös harhaluuloja.  Koska botuliini (”botox”) on reseptilääke, on hyvä kuunnella lääkäreiden näkemyksiä aineesta. Lääkäri tietää lääkkeistä usein hieman enemmän kuin jonkin muun alan ammattilainen.

botox

BOTOX ON MONIPUOLINEN LÄÄKE

Olen käyttänyt botuliinia miltei 20 vuoden ajan. Ratkaisen botoxilla sekä esteettisiä että terveydellisiä ongelmia päivittäin. Ryppyjen poiston ja alakasvojen V-shape-käsittelyjen lisäksi botuliini sopii monen arkisen vaivan hoitoon:

  • liikahikoilu
  • ihon liiallinen talintuotanto (ns. mikrobotoxhoito)
  • migreeni
  • hampaiden narskuttelu
  • erektiovaikeudet, ennenaikaiset ejakulaatiot ja muut miehiset ongelmat

Tänään aion ottaa kantaa muutamiin botox-väittämiin, joihin olen törmännyt tätä työtä tehdessäni. Olen koonnut väittämiä eri puolilta; lehdistä, keskusteluista ja somesta. Let´s go.
botox hinta 149

FAKTAA VAI FIKTIOTA?

1. BOTOX ON SAMA ASIA KUIN BOTULIINI

Totta ja tarua.

Botuliinista tunnetaan seitsemän alatyyppiä (A—G). Eurooppalaiset esteettiset lääkärit käyttävät A-tyypin botuliinia. Aasiassa A-tyypin botuliinin rinnalla käytetään myös B-tyyppistä botuliinia. Botox-nimellä kutsutaan näitä A- ja B-tyypin lajeja. Botuliinin viidestä muusta alatyypistä ei yleensä käytetä nimeä botox.

A-tyypin botuliinia myydään useilla eri kauppanimillä. Tunnetuin A-tyyppisen botuliinin kauppanimi on Botox® Cosmetic. Vaikka tuotemerkki on suojattu, silti sanaa botox käytetään kaikkien samanlaisten valmisteiden yleisnimenä.

(Tuttu ilmiö muualtakin. Jotkut nimittävät kaikkia nenäliinoja nessuiksi ja kaikkia asetyylisalisyylihappoja aspiriiniksi. Joillekin kaikki kuohuviinit ovat sampanjaa.)

2. BOTOX® COSMETIC PYSYI KAVERILLANI PITKÄÄN – MINÄKIN OTAN SAMAA AINETTA!

Tarua – ainakin osittain.

Tästä kiistellään netissä jonkin verran. Osa vannoo Botox®-merkin nimeen. Toiset ylistävät Azzalurea. Osalle Dysport on se ainoa oikea vaihtoehto.

Totuus on se, että jokainen ihminen on yksilö. Jokaisen elimistö reagoi omalla tavallaan aineisiin. On erittäin tavallista, että yhdellä ihmisellä pitkäkestoisimmat tulokset saadaan Azzalure-valmisteella ja hänen ystävällään pisin kesto saavutetaan käyttämällä Dysportia. Emme ole klooneja. Onneksi.

Ja seuraavaksi sisäpiirivinkki:

Ihminen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa botoxhoidon kestoon. Lihaksen alhainen pH (eli lihaksen happamuus) heikentää hoitotuloksen kestoa. Jokainen tietää, miten lihaksen saa ”hapoille” – liikunnalla. Olenkin huomannut, että jo ennen botoxhoitoon tulemista asiakkaan kannattaisi pitää muutaman päivän tauko lihaskuntoilussa.
Botox hinta 149 rypyt pois

3. BOCOUTURE® EI EROA MILLÄÄN TAVALLA MUISTA BOTULIINIVALMISTEISTA.

Tarua.

Bocouture (Xeomin®) on melko uusi botuliinivalmiste, joka eroaa muista botuliinivalmisteista. Laatuero on merkittävä.

Yleisesti tiedetään jo, että tietyt botuliinivalmisteissa olevat proteiinit vähentävät valmisteen tehoa ja lyhentävät hoitotulosten kestoa. Kliiniset tutkimukset* osoittavat, että Bocouture®-valmisteessa näitä haittaproteiineja ei ole lainkaan. Siksi aine alkaa vaikuttaa nopeammin kuin muunmerkkiset botuliinit. Bocouturen tulokset saattavat pysyä pidempään kuin kilpailevien merkkien tulokset.

Mitä enemmän botuliinivalmiste sisältää haittaproteiineja, sitä enemmän keho ärhäköityy tuottamaan vasta-aineita. Vasta-aineiden syntyminen saattaa joskus aiheuttaa sen, että elimistö tulee immuuniksi botuliinille. Ja tässä  koetellaan lääkärin etiikkaa.

(* Kliininen tutkimus on terveyteen liittyvä tutkimus, jossa käytetään tieteellisiä menetelmiä.)

”PRIMUM NON NOCERE” – ennen kaikkea älä vahingoita (Hippokrates)

Lääkärin tulee aina ja jokaisessa tilanteessa välttää potilaan vahingoittamista. Tämä vaatimus on yksi ammattietiikkamme kuudesta kulmakivestä. (”Primum non nocere – ennen kaikkea älä vahingoita.”)

Eettisesti toimiva lääkäri ei tahdo aiheuttaa botuliini-immuniteettia potilailleen. Yksi skenaario on nimittäin se, että esteettisten botoxhoitojen ansiosta potilaan elimistö tulee vastustuskykyiseksi botuliinille. Mitä jos myöhemmin, vaikkapa elämän loppumetreillä, botuliinia tarvittaisiinkin sairauden hoitoon? Tällöin botuliini-immuniteetti olisi potilaan kannalta erittäin vahingoittava asia.

Puhdas botuliini ei aiheuta botuliini-immuniteettia. Tämä on syy siihen, että tahdon käyttää vain täysin puhdasta botuliinivalmistetta. Tämä on mielestäni ainut eettisesti kestävä vaihtoehto, myös esteettisessä lääketieteessä.
botox hinta 149 €

4. BOTOXIN KÄYTÖN VOI ALOITTAA JO 25-VUOTIAANA.

Totta.

Ennalta ehkäisevien botoxhoitojen nimiin vannotaan esim. Etelä-Koreassa ja Yhdysvalloissa. Tämän trendin soisin tulevan Suomeenkin. Mitä aiemmin ihoaan alkaa hoitaa, sitä helpommalla pääsee – pitkällä tähtäimellä.

Mitä syvempiä rypyt ovat, sitä hankalampi niitä on häivyttää. Esimerkiksi otsan syvät vaakarypyt ovat haaste jokaiselle ammattilaiselle. Kun nämä vaakarypyt oikaistaan, otsan suoristunut iho saattaa laskeutua liiankin alas. (Toki pitkän linjan ammattilainen tietää kikat myös syvien ryppyjen tasoittamiseen.)
Botox mies

5. BOTOX ON NAISTEN JUTTU.

80-prosenttisesti totta.

Botoxhoidoissa käyvät asiakkaat ovat pääasiassa naisia. Mutta myös miehet ovat aina käyneet botoxhoidoissa. Eniten suomalaismiehiä kiinnostavat lääketieteelliset hoidot. (Näitä ovat esim. bruksismin, migreenin ja hikoilun botuliinihoidot).

Viime vuosina miehet ovat löytäneet myös esteettiset botoxhoidot. Suomessakin tunnetaan käsite bro-tox. Miesten intiimiongelmien botoxhoidot ovat nouseva trendi – siitä olen melko varma. Olen luvannut avata tätä asiaa tarkemmin blogissani. Sen teenkin, kun aikatauluni antavat myöden.

Dear Dr. Piotr,
On behalf of AAAM/CBB Medical Training, I would like to take this opportunity to express my heartfelt thanks to you for your very active participation in our recent 5th Gender Aesthetic Asia Focus Series 2017 held in Singapore.

We know your time is precious and we are grateful that you shared some of it with us. I have no doubt that it would have not been the success that it was without your presence. We believe that the knowledge and experience you have shared will help the aesthetic industry. Again, thank you very much for your enthusiastic participation in our Gender Aesthetic Focus Series. We look forward to your participation on our future events.

Warm regards,

Sam
American Academy of Aesthetic Medicine (AAAM) International
(Sikorskin saama palaute 8.9.2017)

HINNAT

  • Tätä kirjoitettaessa yhden alueen botuliinihoito maksaa lääkärin tekemänä 149 € – 179 € ja lääkärin valvoman sairaanhoitajan tekemänä 129 € – 159 €.
  • Botuliinihoitojen hinnat saattavat vaihdella. Ajantasaiset hinnat esitellään hinnastosivullamme.

FUN FACTS

Botuliini oli alussa erityisesti neurologien käyttämä lääke. Sen ryppyjä silottavat ominaisuudet löydettiin vahingossa vuonna 1987, kun eräs kanadalainen silmälääkäri käytti lääkettä potilaansa silmäkouristuksen hoitamiseen. Hoidon jälkeen huomattiin, että kouristus hävisi – ja niin hävisivät myös rypyt silmien ympäriltä.

Todennäköisesti aineen esteettisen käytön voittokulku alkoi tästä tapauksesta.

Blogitekstin on suunnitellut Cityklinikan lääkäri Piotr Sikorski.

Sikorski on laillistettu lääkäri ja Cityklinikan toimitusjohtaja.

Hän on Suomen ensimmäinen ja ainoa American Academy of Aesthetic Medicine -johtokunnan sertifioima esteettinen lääkäri sekä kansainvälisten AAAM-koulutusten johtaja.